L. Tichý: Prokuratúra musí byť napriek súčasnému stavu plne funkčná

04.02.2013 Bratislava

Bratislava 4. februára (TASR) - Tento mesiac sú tomu dva roky, čo Slovenská republika nemá riadne vymenovaného generálneho prokurátora. Ak generálny prokurátor nie je vymenovaný, túto funkciu v plnom rozsahu jeho práv a povinností vykonáva jeho prvý námestník.

"Generálna prokuratúra (GP) SR vzniknutý stav nespôsobila a ani ho nemôže ovplyvniť. Napriek tomu sme boli v tejto súvislosti často konfrontovaní. Ja osobne som už pred časom poukazoval na skutočnosť, že pri voľbe generálneho prokurátora parlamentom hrozí riziko spolitizovania výberového konania. Len ak je voľba generálneho prokurátora postavená na nezávislom a zároveň odbornom výbere kandidáta, vieme odstrániť problém jej spolitizovania a vyhnúť sa situácii, ktorú zažívame pri poslednej voľbe," zhodnotil obdobie dvoch rokov prvý námestník generálneho prokurátora Ladislav Tichý. On osobne "aj keď neočakával, že to bude až na také dlhé obdobie, rešpektoval zákon a snažil sa viesť rezort prokuratúry podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia".

Prokuratúra napriek súčasnému stavu musí byť plne funkčná a musí byť zabezpečené jej riadne fungovanie na všetkých úrovniach, zdôraznil okrem iného Tichý. Napríklad v minulom roku len agendu trestnej oblasti vykonávalo dovedna 772 prokurátorov. Celkový počet trestných vecí vybavených v tejto oblasti v roku 2012 je spolu 180.333. "Posledné dva roky neboli jednoduché ani pre ostatných prokurátorov pôsobiacich či už na Generálnej prokuratúre SR, na krajských, alebo okresných prokuratúrach na Slovensku. Napriek neustálym politickým, mediálnym tlakom, neistote v rezorte zodpovedne vykonávali svoju prácu a hovoria o tom aj naše výsledky a štatistiky," dodal prvý námestník generálneho prokurátora.

V minulom roku podľa informácií hovorkyne GP Vladimíry Gedrovej prokurátori ukončili trestné stíhanie 54.100 osôb. Prokurátori obžalovali 34.835 osôb, z 29.049 podaných obžalobných návrhov na súd za sledované obdobie je priemerný počet na jedného prokurátora 37 obžalôb. Na strane druhej v netrestnej oblasti prokurátori vybavili v minulom roku dovedna 19.418 vecí.
 

Vyberte región